Măsurile de ”după COVID”, anunțate într-un mare oraș din România: ce rol are populația

de: Alexandru Puiu
22 04. 2020

La câteva luni după implementarea restricțiilor de circulație în România, primarii mai multor orașe de la noi caută proiecte pentru relansarea economiilor.

Primăria orașului Satu Mare a făcut marți un anunț foarte important legat de relansarea economiei. A dat startul unei consultări publice cu persoane fizice și juridice pentru stabilirea unor măsuri pentru perioada de ”după COVID”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Ca referință, întregul județ Satu Mare stă foarte bine la capitolul cazuri depistate de Covid-19. Conform celui mai recent raport oficial pe marginea subiectului, în această regiune au fost înregistrate 46 de cazuri, cu mult sub media națională. Dintre acestea, 18 s-au reflectat în vindecări, iar 6 cazuri s-au transformat în decese. Județul are 297 de persoane în carantină și 550 în autoizolare la domiciliu.

„Criza medicală generează şi o criză economică cu impact major asupra economiei locale. Pandemia va trece, dar problemele rămân. În acest context, Primăria iniţiază un proiect de minimizare a pierderilor şi relansare a vieţii economice. În prima fază, consultăm cetăţenii şi firmele private despre constrângerile, provocările şi oportunităţile din acest domeniu, după care, prin cooptarea specialiştilor, elaborăm o strategie sectorială: ne pregătim pentru ‘viaţa după COVID'”, se arată în comunicatul făcut public de primăria orașul Satu Mare.

Consultarea cu persoanele fizice și juridice din oraș se va realiza printr-un chestionar aflat deja online. Acesta va fi disponibil până la data de 3 mai, iar completarea sa durează aproximativ 15 minute. Toate datele completate vor fi transmise în mod confidențial și analizate de sociologi, respectiv specialiști în domeniu.

„Pe lângă colectarea informaţiilor de la cetăţeni, considerăm foarte important DIALOGUL STRUCTURAT cu sfera economică: lansăm chestionar online dedicat firmelor, cu întrebări specifice, pe https://bit.ly/dialogfirme, pusă la dispoziţia societăţilor între 21 aprilie şi 3 mai. Datele transmise vor fi prelucrate confidenţial, analiza se va face de către economişti, analişti financiari şi experţi în domeniu. Dialogul structurat va continua în mod direct cu reprezentanţii domeniilor, grupuri economice, bresle, avem ca parteneri Camera de Comerţ şi Industrie, Asociaţia Economică Româno-Germană şi alţi specialişti”, precizează Primăria.

După agregarea tuturor informațiilor acumulate în procesul de consultare, grupul de lucru, format din specialişti sociologi, economişti şi alţi parteneri, va elabora strategia sectorială după pandemia COVID. „Strategia va cuprinde analiza situaţiei actuale în municipiu, propuneri şi soluţii în domeniul economiei, administraţiei locale, precum şi în relaţia cu cetăţenii. De asemenea, şi Primăria va reanaliza bugetul instituţiilor pentru a-l adapta la modificările de cheltuieli / venituri. Strategia va lua în considerare şi deciziile Guvernului: sprijinul financiar acordat firmelor sau persoanelor fizice intră în atribuţiile statului, autoritatea şi comunitatea locală aşteaptă decizii gândite pe termen mediu şi lung, aplicabile eficient pe plan local”, se arată în comunicatul oficialităților.